keskiviikko 31. elokuuta 2016

POSITIIVINEN PSYKOLOGIA

Oliko se nyt puoliksi tyhjä vai täysi?
Toisaalta pidän kovasti positiivisesta psykologiasta. On järkevää opetella:
- ennakoi-maan myönteistä lopputulosta. Se antaa toiveikkuutta, motivaatiota ja rentoutta.
- ohjaamaan tarkkaavai-suutensa myös myönteisiin asioihin. Jos joku sanoo minusta 6 hyvää ja yhden ikävän asian, luontaisesti jään kiinni siihen yhteen ikävään. On hyvä opetella pois yksipuolisesta ongelmien vatvomisesta.
- attribuoimaan rakentavasti ja monipuolisesti – huomata asioita joihin voin vaikuttaa, jotta motivaationi säilyy. Toisaalta ymmärtää myös se, ettei kaikki aina ole minun vikaani.
- tekemään jaloja ja merkityksellisiä tekoja, sillä ne tuovat enemmän onnea kuin loputon nautintojen jahtaaminen.


Valitettavasti positiivisella psykologialla on ikävä kääntöpuolensakin:
- Helppoheikit lupailevat liikoja, jolloin ihminen ennakoi liian paljon liian nopeasti, pettyy ja on entistä toivottomampi – mikään ei muuttunut, vaikka ihan tosissani yritin (vähän aikaa).
- Fantsuilijat viljelevät ylisanoja ja kehuvat aiheetta. Kehut ja palaute menettävät merkitystään. Totuus on jollakin tasolla kaunis, vaikka olisi ruma. Valhe on ruma, vaikka olisi kaunis.
- Samat positiivikot yleensä karttelevat vaikeiden asioiden kohtaamista. Lopputulemana voi olla kaamea määrä ahdistusta, kun ihminen yrittää vimmatusti olla kohtaamatta totuutta. Tai järjettömiä päätöksiä, jotka perustuvat täysin katteettomaan toiveajatteluun.
- Pakkohymyilijän yksinäisyys – jos negatiivisia asioita ei saa jakaa muiden kanssa, kokee olonsa yksinäiseksi seurassakin. Kukaan ei ymmärrä. Shakespeare kuvaa ilmiön hyytävästi: Tanskan prinssi Hamlet pohtii mielessään murhaa ja itsemurhaa, mutta kun hoviherra kysyy, mitä prinssille kuuluu, hän vastaa: ”Hyvää, oikein hyvää.”
- Konformistit, joiden kanssa ei saa olla eri mieltä. Kaikki kriitikot leimataan ankeuttajiksi tai vastarannankiiskiksi , vaikka heillä olisi järkevät perustelut ja rakentava vaihtoehto.

Elikäs, mitä yritän sanoa. Lyhyesti – liika on liikaa, positiivisuuttakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti